Schadow ban

Vind men wat jij zegt?

In het huidige digitale tijdperk vertrouwen veel sociale mediaplatforms zoals Twitter en TikTok op complexe algoritmen om te bepalen welke inhoud zichtbaar is voor gebruikers. Deze algoritmen proberen de meest relevante of populaire berichten naar voren te brengen, maar dit kan ook leiden tot "shadowbans" een fenomeen waarbij de zichtbaarheid van bepaalde berichten onopgemerkt wordt beperkt.

Dit heeft invloed op de interacties die gebruikers kunnen hebben met hun volgers, met name als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals politieke content.

Een shadowban is in wezen een vorm van onzichtbare censuur waarbij gebruikers niet direct worden geïnformeerd dat hun posts minder zichtbaar zijn, maar ze wel een vermindering in interacties opmerken.
Dit leidt vaak tot frustratie en een gevoel van machteloosheid, vooral voor gebruikers die afhankelijk zijn van sociale media om hun stem te laten horen. In een wereld waarin sociale media steeds belangrijker worden voor communicatie en meningsvorming, kan dit problematisch zijn.

De algoritmen die deze platforms gebruiken, zijn ontworpen om inhoud te rangschikken op basis van gebruikersgedrag, zoals likes, reacties en shares. Ze proberen te voorspellen wat een gebruiker interessant zal vinden, maar dit kan ook betekenen dat controversiële of gevoelige onderwerpen bewust worden onderdrukt of naar de achtergrond worden geschoven.
Politieke posts en inhoud die tegen de richtlijnen van een platform ingaan, zijn vaak de eerste slachtoffers van shadowbans. Het gebrek aan transparantie maakt het voor gebruikers moeilijk te weten wanneer of waarom hun content beperkt wordt.

Bij nlsociaal.nl is dit echter niet het geval. Dit platform maakt geen gebruik van ingewikkelde algoritmen om te bepalen wat gebruikers te zien krijgen. In plaats daarvan worden berichten chronologisch getoond, of op basis van louter meer likes. Zodat iedereen dezelfde kans heeft om zijn of haar stem te laten horen. Er is geen verborgen mechanisme dat bepaalde berichten voortrekt of verbergt, wat zorgt voor een open en eerlijke gebruikerservaring. Dit maakt nlsociaal.nl tot een platform waar gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over algoritmische beperkingen of ongewenste censuur(binnen de leter van de wet), wat het een verfrissend alternatief maakt voor de grote techreuzen.

Door deze aanpak biedt nlsociaal.nl een transparantere en eerlijkere ervaring voor gebruikers, zonder de angst dat hun content onopgemerkt verdwijnt in de massa door een algoritme dat ze niet kunnen beïnvloeden. Dit maakt het platform bijzonder geschikt voor iedereen die op zoek is naar een plek waar hun stem echt gehoord wordt.

Meer weten? Bezoek dit engels talige artikel het originele artikel

Eric Redegeld