Microsoft onder vuur: oorlog, boycots en het onderwijs dat stilstaat – terwijl ik gewoon doorbouw

Oké, eerlijk is eerlijk: ik ben een MIEExpert – Microsoft Innovative Educator Expert. En ja, dat wordt me nu soms om de oren geslagen, alsof ik een soort ambassadeur ben van alles wat uit Redmond komt. Maar newsflash: ik ben gewoon iemand die z’n tools goed kent. Of het nou van Microsoft is, of uit de open source hoek komt. Als ik het gebruik, dan snap ik het ook. Punt.

Ik werk dagelijks met Word, Teams en Power BI. Geen geheim van. Maar ik draai LibreOffice, Linux én Nederlandse Cloud-oplossingen net zo makkelijk. Sterker nog: ik host m’n eigen alternatief voor Facebook — nlsociaal.nl — zónder algoritmes, met menselijke moderatie, en volledig in eigen beheer op m’n eigen VPS. Daarnaast gewoon OwnCloud voor opslag. Geen Amerikaanse ogen die meelezen.

Noem me dus gerust ook een #OOExpertOnderwijs Open Source Expert. Want dat mag ook weleens een officiële badge worden.


Microsoft & AI voor oorlog — en wij maar netjes doorlicenseren

De storm rond Microsoft komt niet uit de lucht vallen. Uit gelekte documenten blijkt dat ze via hun Azure-cloud AI-diensten leveren aan het Israëlische leger: spraakherkenning, vertalingen, data-analyse… technologie die ook ingezet kan worden in militaire operaties. En nee, dit is niet iets vaags van Twitter — dit zijn serieuze onthullingen, compleet met intern protest.

Twee medewerkers van Microsoft werden zelfs ontslagen na kritiek op deze samenwerking tijdens een jubileumfeest. Gewoon voor het uitspreken van hun geweten. En dat allemaal bij een bedrijf dat ook gewoon in onze klaslokalen draait. Bron:EKO


Trump is terug – en hij gooit weer met importheffingen (en vermoedelijk voorkennis)

Trump is inmiddels gewoon weer president. En ja hoor, hij is alweer bezig met het uitdelen van economische klappen. Importheffingen op Europese producten? Check. Handelsconflicten in de maak? Dubbelcheck. En dan nu ook nog verdenkingen van handel met voorkennis, naar aanleiding van z’n social media-gedrag:
➡️ BNR: Trumps gedrag riekt naar handel met voorkennis

Waarom zouden we als onderwijs nog blijven leunen op Amerikaanse techbedrijven als dit de speelbal is waar we in vast blijven hangen? We hebben in Nederland zat mooie initiatieven. We kunnen zélf bouwen, opslaan, leren. Met open standaarden, transparant en ethisch.

Ik snap het: veranderen is spannend. Maar weet je wat pas echt spannend is? Je complete school-ICT bouwen op diensten van bedrijven die onder vuur liggen voor oorlogstechnologie, economische chantage en schimmige deals.
We blijven via SIVON maar vechten voor veilige data en waar op te slaan? Hadden we allang zelf kunnen doen.


Onderwijs: vast in de routine, blind voor alternatieven?

Ondertussen blijft het onderwijs in Nederland hangen. LibreOffice? “Te ingewikkeld.” Linux? “Dat kennen de leerlingen niet.”
Maar kom op: kinderen zijn flexibel, sneller met technologie dan wijzelf vaak doorhebben. Het probleem is niet de leerling — het is de angst bij de docent of de ICT'er die ‘geen gedoe’ wil. Ondertussen worden de rekeningen betaald aan bedrijven die in ethisch drijfzand staan.

We moeten echt stoppen met het papegaaien van argumenten als:

  • “De leerlingen kennen het niet.”

  • “LibreOffice werkt niet.”

  • “Linux is lastig.”

Dat zijn smoesjes. Ik draai het, aantal van mijn leerlingen draaien het. En guess what: het werkt gewoon. Soms beter zelfs.


Kies voor een veerkrachtig en vrij onderwijs

Laat scholen weer vrij denken. Laat leerlingen leren kiezen. Laat techniek geen religie zijn, maar gereedschap. Als ik als MIEExpert ook gewoon mijn eigen cloud run, met OSSN, met OwnCloud, met open source, dan kunnen anderen dat ook. Niet alles hoeft uit Redmond, Cupertino of Silicon Valley te komen.

En als we straks weer aan de tafel zitten om ‘digitale geletterdheid’ te bespreken, laten we dan ook eerlijk durven zijn over wie onze infrastructuur bouwt – en voor wie.

“Veranderen is spannend. Maar afhankelijk zijn van oorlogstechnologie, voorkennispolitiek en Amerikaanse monopolies is pas écht spannend.”


 

Wil je iets nieuws proberen? Kom buurten op nlsociaal.nl. Geen algoritmes. Geen advertenties. Gewoon mensen. En technologie die je snapt.
Op Nederlandse bodem.

 

Eric Redegeld