De smartphone is inmiddels verbannen uit veel klaslokalen, met de gedachte dat deze ons afleidt en het leerproces belemmert.
Een deels begrijpelijke keuze, gezien de impact op concentratie en sociale interactie. Maar buiten de schoolmuren lijkt de telefoon juist onmisbaar.
In restaurants zoals La Cubanita en Koreaanse BBQ ketens is je smartphone dé sleutel tot je maaltijd. Je scrolt door het menu, plaatst bestellingen, en zelfs de bediening roept je via een app.
Dit contrast is opvallend: in het onderwijs proberen we jongeren te leren minder afhankelijk te zijn van hun scherm, terwijl de maatschappij tegelijkertijd steeds vaker verwacht dat we onze telefoon inzetten voor dagelijkse activiteiten.
Misschien is het tijd om ons af te vragen of de strijd tegen de smartphone nu écht gaat over afleiding, of dat we moeten leren deze technologie slimmer en bewuster in te zetten. Want uiteindelijk draait het niet om het apparaat, maar om hoe wij ermee omgaan.
We hebben heerlijk gegeten, met behulp van eigen smartphone zonder scrollen door de berichten.
Eric
Morpurgo In de periode dat ik les gaf heb ik duidelijk de impact gezien. Van leerlingen die opdrachten met elkaar maakten zonder mobiel tot leerlingen die van klas naar klas aan het communiceren waren zonder nog op te letten. Ook zag je duidelijk gedragsverandering van leerlingen die aandachtig luisterden tot leeraar bedreigen en via SM elkaar oproepen tot de orde verstoren. In deze 15 jaar ging het algemene niveau van leerlingen drastisch achteruit.
redegelde Klopt ook. Maar het is een onderdeel in dagelijkse leven geworden waar we mee moeten leren omgaan. Zo ook de kinderen. Het is als leren fietsen. We begeleiden, lopen mee en laten dan pas los als we denken het kan. Die stappen missen wr met de smartphone.
Morpurgo Helaas is dat een onmogelijke opgave. Dat is ook de reden dat kinderen steeds vaker worden opgenomen om af te kicken van hun beeldscherm verslaving. Het is niet leren lopen of fietsen, het is afkicken van een zeer verslavend middel https://mastodon.nl/@Morpurgo/113567022676855349
ElisahInWonderland Dat vind ik een interessant vraagstuk @redegelde
Het gaat er naar mijn mening inderdaad om hoe je ermee omgaat.
Normen en waarden niet laten vervagen, al zijn dat meestal ongeschreven regels
en kunnen ze ook per cultuur verschillen.
Als je de telefoon ergens voor nodig hebt dan kun je hem gebruiken als dat
wenselijk of nodig is op dat moment.
Mensen weten denk ik bijna allemaal wanneer het niet nodig, wenselijk of
zelfs onbeleefd is.
Daar zal men dus naar moeten handelen vind ik persoonlijk.
ElisahInWonderland @Morpurgo @redegelde Ik heb ook mijn periodes op school gehad dat ik totaal niet oplette.
Maar wat ik toen deed was brieven schrijven naar vriendinnen in een andere klas die ik dan later aan hen gaf.
Dat is wat wij deden.
Ik had wel een mobiele telefoon op de middelbare school, maar er waren nog geen smartphones, dus het
was niet zo'n afleiding.
Ik ben persoonlijk wel erg blij dat ik als tiener geen smartphone had en niet vaak op internet mocht (omdat
de telefoonlijn dan bezet was en het was duurder) want dan had ik mij echt niet kunnen
concentreren op het leren voor toetsen en examens.